Categorieën
Smart Cities

Ontdekkingen in de muziek

Als wethouder kreeg ik de bijzondere gelegenheid om bij de lokale zender Midvliet.nl een uur muziek te mogen presenteren. Ik kwam recent die playlist weer tegen. Het leek mij leuk te delen. Een radioavond uit januari 2018.

Aan het einde van de vorige raadsperiode, kreeg ik als wethouder de bijzondere gelegenheid om bij de lokale zender Midvliet een uur muziek te mogen presenteren. Een grappige bijkomstigheid is dat de radioprofessionals niet begrepen waarom ik niet met een stapel CD’s binnenkwam, net als iedereen. Ik had ze een link naar een Spotify-playlist gestuurd. En daarmee had ik ineens de primeur van de eerste Spotifyer op Midvliet.

Nu ik weer wethouder ben, ruim ik wat documenten uit de vorige periode op. Daarbij kwam ik de playlist weer tegen. En het leek mij gewoon leuk om deze te delen. Een radioavond uit januari 2018.

In de titels de link naar de muziek.

The Typewriter

 • Leroy Anderson
 • Eastman Rochester Pops Orchestra

Alles kan als muziekinstrument dienen – ook een tikmachine. Mijn moeder vertelde me dat zij in een concert meemaakte dat een stuk papier gescheurd werd. Dat was een klank bij de opvoering.

Vanavond wil ik u deelgenoot maken van ontdekkingen die in muziek gedaan heb – geen serieuze bedoelingen.

Take Five

Muziek kan ook van alles voorstellen. In Amerika kennen ze de uitdrukking: “Take five” = “We nemen een pauze van vijf minuten.” Dave Brubek zette deze pauze op muziek:

 • Dave Brubek Quartet

Vlucht van de Hommel

Nicolai Rimky-Korsakov zette het geluid van een bij op muziek:

 • Nicolai Rimsky-Korsakov
 • Uitgevoerd door Isaac Stern

The Green Hornet Theme

Deze muziek gaf vervolgens Al Hirt de inspiratie voor de intro bij de televisieserie The Green Hornet:

 • Al Hirt

Muziek voor televisieseries vind ik bijzonder knap. In 1 minuut tijd moet de componist de essentie van de serie weten te vatten. Überhaupt heb ik een zwak voor film- en televisiemuziek om die reden.

Sommige film- en televisiemuziek is een eigen leven gaan leven buiten de betreffende oorspronkelijke film of televisieserie om. Ik laat u een aantal voorbeelden horen:

The Pink Panther Theme

Niet iedereen weet meer dat de muziek (en de getekende personage) uit de intro van de film “The Pink Panther” uit 1964 van Blake Edwards. De hoofdrol werd gespeeld door Peter Sellers als de onhandige Inspector Clouseau.

 • Henry Mancini

James Bond Theme

Ook Monty Norman, helaas vorig jaar overleden, schreef muziek voor een film, die de films vervolgens ontsteeg.

 • Monty Norman

Mahna Mahna

Mahna Mahna is een liedje die velen zullen kennen. De meesten mogelijk uit een sketch van The Muppet Show. Het komt echter oorspronkelijk uit een Italiaanse film “Sweden: Heaven and Hell”.

 • Piero Umiliani
 • London Music Works
John E. Barrett/The Muppets Studio/Disney Enterprises

Yakety Sax

The Benny Hill Theme bracht veel bekendheid aan het muziekstuk “Yakety Sax” en kreeg een eigen leven na de show.

 • James Q. Rich and Boots Randolph

En sommige filmmuziek is eigenlijk beter dan de film waarvoor hij gemaakt is.

Theme from Battle Beyond The Stars

“Battle Beyond The Stars” is een hele goedkope ruimtefilm die net na Star Wars verscheen en een ruimteremake is van “The Magnificent Seven”. James Horner schreef op 24-jarige leeftijd de muziek. Hij is beter bekend van de muziek uit de film “Titanic”.

 • James Horner
 • Opgevoerd door The City of Prague Philarmonic Orchestra
Filmposter uit trailer op YouTube

Zoals gezegd, de muziek was beter dan de film.

Zijn sommige covers beter dan de oorspronkelijke versie van een muziekstuk? Ik geef twee voorbeelden waarbij ik zelf nog aarzel.

Kiss

 • Prince

Tom Jones gebruikte het muziekstuk om zich weer uit te vinden. Van artiesten als Madonna en David Bowie was hun handelsmerk om zich telkens opnieuw uit te vinden. Tom Jones had het nodig om zijn carrière weer elan te geven.

Kiss

 • Geadapteerd door The Art of Noise en Tom Jones

Way Back Home

Nog iemand die op meer aandacht hoopte is Bob Crosby, de broer van zanger en filmster Bing Crosby. Met een allervriendelijkst nummer over ‘thuis’ heeft hij nog enige bekendheid gekregen. Maar hij moest het toch tegen zijn grote broer afleggen.

 • Bob Crosby and the Bobcats

Bing en Bob…

Firestarter

Leadzanger Keith Flint onderging een punkmetamorfose gepaard met neuspiercing en een duivelscoupe voor het nummer van The Prodigy “Firestarter”.

 • The Prodigy

Firestarter

Hoe bijzonder is het dan dat Nederlandse band De Staat van Torre Florim een mellowversie van dit nummer uitbrachten.

 • The Prodigy – geadapteerd door De Staat

Dit stuk werd gebruikt als intro bij het videospel Just Cause 3. Over een professionele revolutionair die ingehuurd wordt om dictaturen te ondermijnen en omver te helpen werpen. Een echte Firestarter dus.

Het is al langer bekend dat gerenommeerde orkesten filmmuziek opnemen en af en toe in hun repertoire opnemen. Tegenwoordig doen ze dat ook met videospelmuziek. Daar is een hele nieuwe lichting componisten ontstaan. Net als films zijn videospellen een miljardenindustrie geworden.

Dragonborn

In het spel Skyrim is het lot van de hoofdpersoon om draken te verslaan.

 • Jeremy Soul

Als men me had verteld dat het Gregoriaanse zang was, had ik het ook gelooft.

Dovahkiin

Het is natuurlijk al langer bekend dat films en videospellen gerecenseerd worden. Tegenwoordig ook via filmpjes op YouTube. Maar er is ook een recensent die zijn commentaar op een rapnummer zet.

In de drakentaal uit Skyrim noemen ze de hoofdpersoon Dovahkiin.

 • Dan Bull
Uit Dan Bull YouTube video.

Bicycle Race

Het was mijn bedoeling van deze sessie u mee te nemen in de ontdekkingen die ik deed in de muziek. Ik heb geprobeerd het bij de politiek weg te halen. Maar kan voor het laatste stuk het toch niet laten om een GroenLinksstuk te laten horen.

 • Queen